© Rootsville.eu

Debbie Bond (US)
tiltle: Blues Without Borders
music: Blues
release date: july 09, 2021
label: Blues Root Productions
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Debbie Bond

© Rootsville 2021


De Amerikaanse singer-songwriter Debbie Bond treedt al tientallen jaren op in het hinterland van Alabama en is nu een vaste waarde in het Zuid-Amerikaanse en Europese club- en festivalcircuit. Beïnvloed door rauwe juke joint blues en de beroemde geluiden van Muscle Shoals, omvat Debbie's indrukwekkende verhaal jarenlang optreden met traditionele Alabama bluesmuzikanten, zoals Johnny Shines, Eddie Kirkland, Willie King, Shar Baby, Little Jimmy Reed en meer. Onderdompeling in de rootsmuziek van Alabama heeft haar gitaarspel, soulvolle stem en originele songwriting diep op smaak gebracht, waardoor ze een eigentijds en origineel geluid heeft met soul-, blues- en jazzinvloeden.

Debbie Bond werd geboren in Californië in een muzikale familie. Haar vader was een baptistenpredikant en moeder de dirigent van het kerkkoor. Toen ze acht jaar oud was, verhuisde haar familie naar Europa, maar kort daarna gingen haar ouders uit elkaar en keerde haar vader terug naar de VS, terwijl ze in Europa bleef om door haar moeder samen met haar twee broers te worden opgevoed. Het gezin leefde een nomadisch leven in Europa en West-Afrika, terwijl haar moeder haar studies en veldonderzoek in culturele antropologie voortzette.

Debbie is een bluesactivist en oprichter van het bekroonde Alabama Blues Project, een non-profitorganisatie die zich inzet voor het promoten en behouden van het blueserfgoed van de staat. Ze ontving talloze prijzen, waaronder een "Keeping the Blues Alive Award" van de Blues Foundation en een prestigieuze "Coming Up Taller Award" voor haar blues educatieve werk met het Alabama Blues Project. Ze is opgenomen in de Alabama Music Hall of Fame als een "Blues Achiever" en de nationale Blues Hall of Fame als een "Great Blues Artist".

Op haar nieuwe album "Blues Without Borders" staan 10 originals welke ze schreef al dan niet met co-writing. Openen doet ze met "High Rider Blues" en meteen herken je de rauwe klankkleur van Debbie, een timbre dat je al vlug gaat vergelijken met een Janis Joplin. Op de titeltrack "Blues Without Borders", een nummer met als rode draad de soul van een saxofoon, wordt Debbie vocaal bijgestaan door de ons allemaal kennende gospel sound van Lea Gilmore.

"Let Me Be" wordt gespeend door een zwoele zweem van soulblues, wat je ook kan beluisteren het slowbluesje "Blue Rain". Ook "Heart Of The Matter" gaat er mede door de inbreng van die saxofoon in als zoete koek. Heerlijke grooves van de black & white keys vallen je te beurt op "Let Freedom Ring" en afsluitend gebeurd met de nodige dosis rock 'n roll met "Road Song". Gaaf album dat je niet gaat vervelen.

tracks:

01. High Rider Blues
02. Blues Without Borders
03. Let Me Be
04. Blue Rain
05. Radiator
06. Heart Of The Matter
07. Winds Of Change
08. Let Freedom Ring
09. Shades Of Blue
10. Road Song